Popularitatea si interesul pentru sah vin tocmai din faptul ca este unul dintre cele mai vechi jocuri. Multi cercetatatori sustin ca acesta ar proveni din India, asemanandu-l cu un joc la fel de vechi originar din acea zona, numit Chaturanga, care se traduce literar prin expresia “patru divizii ale armatei”. Cu toate acestea unii cred ca originile sahului se afla in China secolului 2 i.Hr, iar notiunea de sah-mat defapt provine de la o expresie persana care s-ar putea tarduce prin “regele este invins”.
Sahul este un joc atat de pierdut in originile sale, incat nimeni nu stie cu certitudine momentul si locul unde acesta a fost creat.
Sahul nu are varsta
Cei mai multi jucatori pasionati de sah au devenit maestrii la varste fragede. Jose Capablanca, campion mondial de sah a inceput sa joace de la varsta de 4 ani, avandu-l ca model pe tatal sau, Anatoli Karpov, care de asemenea a invatat regulile si mutarile de la o varsta neinsemnata si a devenit apoi mare maestru si campion mondial. Cel mai mare titlu care poate fi primit la campionatul de sah este cel de maestru international. Bobby Fischer a primit acest titlu la varsta de 14 ani, iar Judit Polgar la varsta de 15 ani.
Desigur, jocul de sah nu este atat popular numai printre cei tineri. Gyorgy Negyesy, care a murit in 1992, chiar inainte de aniversarea celor 99 de ani a fost cel care a detinut cel mai mult titlul de mare maestru .
Timpul nu are limita cand e vorba de sah
Un joc de sah poate dura cateva minute sau ore, in functie de calificarea jucatorilor sau, de ce nu, de dispozitia acestora. Este de necrezut, dar au existat jocuri in care a fost necesara o singura mutare. Unul dintre aceste celebre jocuri este cel dintre Rogoff si Huber, care a avut loc in 1972, in Iugoslavia. Cel mai lung joc de sah inregistrat vreodata a fost cel jucat intre Nikolic şi Arsovic, in Iugoslavia, in 1989. Acest joc a implicat 269 de mutari si a durat peste 20 de ore, insa a fost remiza.
Un joc unde oricine poate atinge performante
Nu numai barbatii, dar si femeile castiga cu regularitate campionate mondiale si titluri internationale. In anul 1977, Nona Gaprindashvili a fost prima femeie care a castigat un campionat de sah, iar in anul 1978 a primit titlul de mare maestru. Maia Chiburdanidze a obtinut titlul de campioana internationala in 1978, la varsta de doar 17 ani si a ramas astfel cea mai tanara jucatoare cu titlu de maestru. Edith Price avea 76 de ani cand a castigat campionatul de sah din Anglia, in anul 1946.
Jocul care ne face sa vrem mereu mai mult
Nefiind multumiti cu un joc normal de sah, unii jucatori isi stabilesc singuri tot felul de provocari. In 1960 George Koltanowski a jucat 56 de jocuri consecutive, in 1977 cehoslovacul Vlastimil Hort a jucat impotriva a 550 de adversari dintre care 201 simultan si a reusit sa castige toate jocurile. Este renumit si pentru faptul ca a jucat legat la ochi. Dimitrije Bjelica a jucat 312 jocuri simultan, din care a castigat 219. Desigur, nu toata lumea castiga. In anul 1910, comandantul austriac Josef Krejcik a jucat simultan 25 de jocuri si le-a pierdut pe toate.
Șahul de lux
Printre seturile de sah simple si practice se pot intalni si cele cu adevarat deosebite, lucrate manual de cei mai buni sculptori, din cel mai fin lemn si chiar placate cu aur. In 1170 a fost descoperit un set unic de sah, cu piesele sculptate din colti de morsa, fiecare reprezentand cate o stare specifica razboiului, variind de la furie la depresie. Artistul Salvador Dali, renumit pentru lucrarile sale suprarealiste a conceput un set de sah unicat, in care si-a reprodus propriile degete. Acesta a inlocuit piesele traditionale cu degete de argint.
Asa-i ca acum șahul pare mult mai interesant?
Tot ce trebuie sa faceti este sa va achizitionati un set si sa incepeti sa invatati regulile de baza. Desigur, veti avea nevoie de un partener disponibil. Sau, daca deja stiti sa jucati de ce nu incercati sa va upgradati putin tabla de sah sau sa va cumparati una de calitate?