CAPITOLUL I
Domeniul de aplicare şi principii generale
Secțiunea I – Domeniul de aplicare
Art. 1. – Prezentul cod de conduită etică și profesională, denumit în continuare Codul, reglementează normele de conduită etică si profesională a personalului contractual din cadrul Clubului Sportiv Botoșani (Clubul).
Sectiunea a-II-a – Obiective
Art. 2. – Prezentul Cod urmărește să asigure creşterea calităţii activității profesionale, o bună administrare a resurselor în realizarea obiectivelor generale si specifice ale institutiei, precum şi eliminarea birocraţiei şi a faptelor de corupţie, prin:
a) reglementarea normelor de conduită profesională necesare realizării unor raporturi sociale şi profesionale corespunzătoare creării şi menţinerii la nivel înalt a prestigiului Clubului si al personalului contractual din cadrul acestuia;
Sectiunea a-III-a – Principii generale
Art. 3. – Principiile care guvernează conduita profesională a personalului contractual din Club sunt următoarele:
c) asigurarea egalităţii de tratament al cetăţenilor în faţa autorităţilor şi instituţiilor publice – principiu conform căruia personalul contractual are îndatorirea de a aplica acelaşi regim juridic în situaţii identice sau similare;
f) integritatea morală – principiu conform căruia personalului contractual îi este interzis să solicite sau să accepte, direct ori indirect, pentru el sau pentru altul, vreun avantaj ori beneficiu moral sau material, in exercitarea functiei pe care o detine, sau să abuzeze in vreun fel de această functie;
în exercitarea atribuţiilor funcţiilor lor sunt publice şi pot fi supuse monitorizării cetăţenilor.
Sectiunea a -IV-a Termeni
Art. 4. – În înţelesul prezentului Cod, expresiile şi termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) personal contractual ori angajat contractual – persoana numită într-o funcţie în cadrul Clubului, în condiţiile Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificările si completarileulterioare;
CAPITOLUL II
Norme generale de conduită profesională a personalului contractual
A. Asigurarea unei activităti profesionale de calitate
Art. 5. – (1) – În exercitarea funcţiei pe care o detine, personalul contractual are obligaţia de a avea un comportament profesionist, precum şi de a asigura, în condiţiile legii, transparenţa administrativă, pentru a câştiga şi a menţine încrederea publicului în integritatea, imparţialitatea şi eficacitatea institutiei.
B. Respectarea Constituţiei şi a legilor
Art. 6. – Angajaţii contractuali au obligaţia ca, prin actele şi faptele lor, să respecte Constituţia, legile ţării şi să acţioneze pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor legale, în conformitate cu atribuţiile care le revin, cu respectarea eticii profesionale.
C. Loialitatea faţă de institutie
Art. 7. – (1) Personalul contractual are obligaţia de a apăra cu loialitate prestigiul Clubului, precum şi de a se abţine de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acestuia.
D. Libertatea opiniilor
Art. 8. – (1) În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu angajaţii contractuali au obligaţia de a respecta demnitatea funcţiei deţinute, corelând libertatea dialogului cu promovarea intereselor Clubului.
(2) În activitatea lor, angajaţii contractuali au obligaţia de a respecta libertatea opiniilor şi de a nu se lăsa influenţaţi de considerente personale.
(3) În exprimarea opiniilor, personalul contractual trebuie să aibă o atitudine conciliantă şi să evite generarea conflictelor datorate schimbului de păreri.
E. Activitatea publică
Art. 9. – (1) Relaţiile cu mijloacele de informare în masă se asigură de către persoana desemnată în acest sens de conducătorul Clubului, în condiţiile legii.
(2) Angajaţii contractuali desemnaţi să participe la activităţi sau dezbateri publice, în calitate oficială, trebuie să respecte limitele mandatului de reprezentare încredinţat de conducătorul Clubului.
(3) În cazul în care nu sunt desemnaţi în acest sens, angajaţii contractuali pot participa la activităţi sau dezbateri publice, având obligaţia de a face cunoscut faptul că opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere oficial al Clubului.
F. Activitatea politică
Art. 10. – În exercitarea funcţiei deţinute, personalului contractual îi este interzis:
a) să participe sau sa colaboreze la colectarea de fonduri pentru activitatea partidelor politice sau a organizatiilor asimilate partidelor politice;
G. Folosirea imaginii proprii
Art. 11. – În considerarea funcţiei pe care o deţine, personalului contractual îi este interzis sa permită utilizarea numelui sau a imaginii proprii în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale, precum şi în scopuri electorale.
H. Cadrul relaţiilor în exercitarea atribuţiilor funcţiei
Art. 12. – (1) În relaţiile cu personalul contractual din cadrul instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi cu persoanele fizice sau juridice, angajaţii contractual sunt obligaţi să aibă un comportament bazat pe respect, bună-credinţă, corectitudine şi amabilitate.
a) promovarea unor soluţii coerente, similare sau identice, raportate la aceeaşi categorie de situaţii de fapt;
I. Conduita în cadrul relaţiilor internaţionale
Art. 13. – (1) Personalul contractual care reprezintă Clubul în cadrul unor organizaţii internaţionale, instituţii de învăţământ, conferinţe, seminarii şi alte activităţi cu character internaţional are obligaţia să promoveze o imagine favorabilă ţării şi instituţiei pe care o reprezintă.
(2) În relaţiile cu reprezentanţii altor state, angajaţilor contractuali le este interzis să exprime opinii personale privind aspecte naţionale sau dispute internaţionale.
J. Interdicţia privind acceptarea cadourilor, serviciilor şi avantajelor
Art. 14. – Angajaţii contractuali nu trebuie să solicite ori să accepte cadouri, servicii, favoruri, invitaţii sau orice alt avantaj, care le sunt destinate personal, familiei, părinţilor, prietenilor ori persoanelor cu care au avut relaţii de afaceri sau de natură politică, care le pot influenţa imparţialitatea în exercitarea funcţiilor publice deţinute ori pot constitui o recompensă în raport cu aceste funcţii.
K. Participarea la procesul de luare a deciziilor
Art. 15. – (1) În procesul de luare a deciziilor angajaţii contractuali au obligaţia să acţioneze conform prevederilor legale şi să îşi exercite capacitatea de apreciere în mod fundamentat şi imparţial.
L. Obiectivitate în evaluare
Art. 16. – (1) În exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de conducere, angajaţii contractuali au obligaţia să asigure egalitatea de şanse şi tratament cu privire la dezvoltarea carierei pentru personalul contractual din subordine.
(3) Personalului contractual de conducere îi este interzis să favorizeze sau să defavorizeze accesul ori promovarea în funcţiile contractuale pe criterii discriminatorii, de rudenie, afinitate sau alte criterii neconforme cu principiile prevăzute de prezentul Cod.
Art. 17. – (1) Personalului contractual îi este interzis să folosească atribuţiile funcţiei deţinute în alte scopuri decât cele prevăzute de lege.
(2) Prin activitatea desfăsurată, personalului contractual îi este interzis să obţină foloase sau avantaje în interes personal ori să producă prejudicii materiale sau morale altor persoane.
(3) Angajaţilor contractuali le este interzis să intervină sau să influenţeze vreo anchetă de orice natură, din cadrul Clubului sau din afara acestuia, prin folosirea pozitiei oficiale pe care o detin sau a relatiilor pe care le-au stabilit in exercitarea functiei.
(4) Angajaţilor contractuali le este interzis să impună altor angajaţi contractuali să se înscrie în organizaţii sau asociaţii, indiferent de natura acestora, ori să le sugereze acest lucru, promiţându-le acordarea unor avantaje materiale sau profesionale.
N. Utilizarea resurselor publice
Art. 18. – (1) Personalul contractual este obligat să asigure ocrotirea proprietăţii publice şi private a statului aflată în administrarea Clubului, să evite producerea oricărui prejudiciu, acţionând în orice situaţie ca un bun proprietar.
(2) Personalul contractual are obligaţia să folosească timpul de lucru, precum şi bunurile aparţinând Clubului numai pentru desfăşurarea activităţilor aferente funcţiei deţinute.
O. Participarea la achiziţii, concesionări sau închirieri
Art. 19. – (1) Orice angajat contractual poate achiziţiona un bun aflat în proprietatea privată a statului si în administrarea sau în patrimoniul Clubului, supus vânzării, în condiţiile legii, cu excepţia următoarelor cazuri:
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi în cazul concesionării sau închirierii unui bun aflat în proprietatea publică ori privată a statului i în administrareaș Clubului.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplică în mod corespunzător şi în cazul realizării tranzacţiilor prin interpus sau în situaţia conflictului de interese.
CAPITOLUL III
Dispoziţii finale
Norme de conduita specifice unor functii contractuale
Art. 20. Normele generale de conduită etica si profesională a personalului contractualdin cadrul Clubului se completeaza cu:
a) dispoziiile Legii nr. 53/2003- Codul Muncii, republicata, cu modificările sicompletarile ulterioare;
Răspunderea
Art. 21 – (1) Încălcarea dispoziţiilor prezentului Cod atrage răspunderea disciplinară a personalului contractual, în condiţiile legii i a Regulamentului intern al Clubului.
Intrarea în vigoare
Art. 22. – (1) Prezentul Cod de conduita intră în vigoare in 10 zile de la data aprobarii acestuia de către directorul Clubului.
(2). În termen de 10 zile de la data aprobării (aprobat prin decizia nr.26/09.12.2011), prezentul Cod se afiseaza/se publica la avizierul sau pe site-ul oficial al Clubului, se difuzeaza si se aduce la cunostinta fiecărui salariat al Clubului, sub semnătură, de către persoana cu atributii de resurse umane din cadrul institutiei.
Art. 23. La încadrarea într-o functie ce face obiectul reglementarii prezentului Cod, persoana cu atributii de resurse umane din cadrul Clubului are obligatia sa aducă la cunostinta fiecărei persoane nou incadrate prevederile acestui Cod, sub semnatură.
Prin decizia actualizata, a directorului CS Botosani nr. 40 din 29.06.2016 prezentul Cod de conduita si etică profesională va fi prezentat angajatilor.
Director,
Mia Roată Parască